ÇAYIR SİNEĞİ TIPULA SİNEĞİ (CRANE FLY)
Bilimsel isim : Tipula paludosa /Tipula oleracea
Belirtiler : Ergin sinekler zarar yapmaz. Larva çıkışı ağustos-eylül aylarında görülür. Larvalar çim bitkilerinin kök, sürgün ve yapraklarını kemirirler. Zarar görmüş bitkiler soluk kahverengi bir renk alır, daha sonra bu bitkiler pörsür ve zayıf düşerler. Larvalar gün içerisinde köklerde beslenirler, sıcak ve nemli gecelerde yaprak üzerine çıkıp beslenmelerini sürdürürler. Asıl zarar kuşların ve kargaların larvaları toplaması sırasında oluşur. Çim alanlarında yaygın olarak zarar yapmaktadır.
Konukçular : Tüm çim türlerinde zarar yapmaktadır.
Zaman : Kısmen sonbahar aylarında larvaların çıkışı ile birlikte zarar yapmaya başlarlar. Asıl zararı ilkbahar aylarında olgun larvalar meydana getirir.
ATEŞ SİNEĞİ (FEVER FLY)
Bilimsel isim : Dilophus febrilis /Bibio marci
Belirtiler : Larvalar genellikle çim bitkilerinin ölü kısımlarında beslenirler. Ancak larva yoğunluğu arttığı zaman besin yetersiz kalabilir ve bu durumlarda da canlı bitkilerle beslenmeye başlarlar. Toprak altında kalan bitki parçaları zarar gördüğü için, bitkiler pörsür ve topraktan kolayca çekilebilir. Kuşlar çim alanda larvaları ararken yoğun bir zarar oluştururlar. Geniş alanlarda irili ufaklı zarar meydana getirirler.
Konukçular : Tüm çim türlerinde zarar yapmaktadır.
Zaman : Yılda iki döl verirler. İlk dölü haziran-temmuz aylarında zarar meydana getirir. İkinci döl ise, sonbahardan ilkbaharın sonuna kadarki dönemde zarar yapabilir.
FRIT SİNEĞİ (FRIT FLY)
Bilimsel isim : Oscinella frit
Belirtiler : Ergin sinekler zarar yapmaz. Larvalar çim bitkilerinin kök ve sürgünlerinde beslenerek zarar meydana getirirler. Bitki hücreleri ölür, sürgünlerde sararma ve solgunluk meydana gelir.
Zarar görmüş sürgünlerin dip kısımlarında larvaları görmek mümkündür. Bu sürgünler topraktan kolayca çekilebilir.
Bitkilerin büyümesi yavaşlar ve bitkiler kısa kalır. Larvalar köklerde beslendiğinde, çim bitkileri sararır, pörsür ve topraktan kolayca çekilebilir.
Konukçular : Tüm çim türlerinde zarar yapmaktadır. Ancak; Lolium perenne, Agrostis spp. ve Festuca rubra bu zararlıya karşı daha hassas türlerdir.
Zaman : Yılda 3 kez larva çıkışı görülebilir. İlki mayıs-haziran, ikincisi temmuz-ağustos ve sonuncusu ise ağustos-eylül aylarında gözlemlenir. Üçüncü dönemdeki larva çıkışında, eylül ve ekim aylarında en yoğun zararı meydana getirirler.
BAHÇE MAYIS BÖCEĞI (GARDEN CHAFER)
Bilimsel isim : Phylloptera horticula
Belirtiler : Larvaların bitkilerin köklerini kemirmesi ile zarar meydana gelir. Bitkiler sararır ve solar. Mayıs böceği yumurtalarını mayıs-haziran aylarında bırakır. Yumurtalar 2-3 hafta içinde açılır ve ilk iki larva dönemi toprağın 15 cm altında geçer ve köklerle beslenmezler. Üçüncü dönemdeki olgun larvalar ağustos ayı başında toprak üstüne çıkarlar ve sonbahar boyunca çim bitkileri ile beslenmeye devam ederler. Kışı pupa olarak toprak altında geçirirler. Kargalar çim alanda larvaları ararken yoğun bir zarar oluştururlar. Geniş çim alanlarında yıpranmış bir görüntü meydana getirebilirler.
Konukçular : Tüm çim türlerinde zarar yapmaktadır.
Zaman : Kısmen sonbahar aylarında larvaların çıkışı ile birlikte zarar yapmaya başlarlar. Asıl zararı ilkbahar aylarında olgun larvalar meydana getirir.
YAPRAK EKİN KURDU (LEAF WEEVIL)
Bilimsel isim : Phyllobius pyri, P. maculicornis ve P. Vespertinus
Belirtiler : Erginler zarar yapmazlar. Larvaların bitkilerin kökleriyle beslenmesi sonucu zarar meydana gelir. Köklerin zarar görmesi sonucunda, çim bitkileri topraktan halı gibi sökülüp kaldırılabilir. Çim bitkileri söküldüğünde larvalar kolayca görülebilir ve larvalar hemen toprak altına saklanırlar. Zararın meydana geldiği erken dönemlerde ölü sürgünler ve solgun bitkiler görülür. Özellikle hafif tekstürlü topraklardaki çim alanlarında irili ufaklı lekeler meydana gelir.
Konukçular : Tüm çim türlerinde zarar yapmaktadır. Ancak, Festuca spp. gibi ince yapraklı türler bu zararlıya karşı daha hassas türlerdir.
Zaman : Zarar genellikle ağustos ve eylül aylarında meydana gelir. Asıl zarar özellikle yağışsız geçen yıllarda haziran ve ağustos aylarında meydana gelir.